Пратите нас:

РЕЗУЛТАТИ АНКЕТЕ О МЕНТАЛНОМ ЗДРАВЉУ

Спроведено је анкетирање о менталном здрављу у коме је учествовала половина ученика из Дома, тачније 50 ученика. Овом анкетом смо желели да сазнамо како се ученици осећају у последње време, да ли и са ким најчешће причају о својим проблемима, да ли траже помоћ и подршку…
Резултати показују да:

  •  Ученици траже савет и помоћ највише од родитеља и најбољих пријатеља јер су то особе које су највише укључене у њихове животе, а најмање траже савет од психолога, наставника/васпитача, путем друштвених мрежа.
  • Такође, ученици знају где могу добити адекватну психолошку помоћ/подршку и у зависности од властите процене да ли им је помоћ потребна они ће је и потражити.
  • По питању осећања у последње две недеље, ученици се изјашњавају да се углавном носе са добрим осећањима попут среће и задовољства, опуштени су и мотивисани.
  • Значајне активности за умањење и елиминацију стреса за ученике представља разговор са блиским особама, бављење физичком активношћу и неке друге активности попут цртања, шетње, слушања музике…
  • Смањење предрасуда и промоција отворених разговора и ширење информација су од кључне важности како би се ученици одважили у тражењу психолошке подршке.
  • Ученици би учествовали у промоцији очувања и неговања менталног здравља и то најчешће кроз разговоре са пријатељима и ближњима и кроз догађаје који би били организовани за подизање свести о менталном здрављу.
  • Што се тиче приступачности услуга психолошке подршке, ученици сматрају да је јако важно да буде што више информација о тој теми, да је психолошка подршка бесплатна и да је подједанако доступна како у урбаним тако и у руралним срединама.
  • Иако тема менталног здравља постаје све присутнија ученици немају навику и врло слабо говоре о свом менталном здрављу. То је показало последње питање на анкети. Овим се потврђује чињеница да је заиста важно радити на рушењу предрасуда и стигме, заговарати и промовисати отворене разговоре и ширити информације о значају очувања менталног здравља. На тај начин ће се ученици одважити да буду слободнији и отворенији у комуникацији по питању свог менталног здравља.

Дом у бројкама

ученика
година традиције
соба за смештај
запослени

Зашто волимо Дом

Дом ми је пружио много тога – топлину, љубав и пријатељства за цео живот.

Кристина Радисављевић

Волим овај Дом зато што сам овде упознала своје цимерке са којима ми никада није досадно

Марија Стефановић

Волим Дом због многобројних секција које овде похађам и због осећаја слободе као да сам код куће

Бојан Траиловић

У Дому су непрекидна дружења

Иван Миладиновић

Иако јединац, у Дому сам научио да моји приоритети нису једини и да морам да поштујем друге како бисмо функционисали складно. Научио сам да је све лакше и лепше када се подели са пријатељима

Михајло Ступар

Волим Дом због атмосфере и позитивне климе која у њему влада

Давид Радичевић

Дом волим јер ми је пружио много лепих успомена

Тамара Никодијевић

Дом нам пружа могућност да се учимо одговорном понашању

Шћекић Анастасија

У Дому се осећам безбрижно

Обрадовић Невена